X. mednarodni simpozij interdisciplinarnost logistike in prometa v Ulcinju

V četrtek, 3. 10. 2019, je potekal jubilejni X. mednarodni simpozij interdisciplinarnost logistike in prometa. Tokratno srečanje strokovnjakov s prometnih, logističnih in drugih strokovnih področij je bilo v mestu Ulcinj, in sicer v Črni gori. Udeleženci, približno 55 se jih je zbralo, so bili iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore. Prijavljenih je bilo več kot 30 strokovnih prispevkov. Predstavitve prispevkov so potekale dva dni, in sicer v četrtek in petek. V soboto pa je bila načrtovana strokovna ekskurzija.

Zametki simpozija segajo 10 let nazaj, ko so se zbrali iniciatorji in postavili strategijo in cilje strokovnih srečanj. Po nekaj zaporedno izvedenih simpozijih je bilo ugotovljeno, da je bila ideja iniciatorjev pravilna. Vsako leto se povečuje število udeležencev in s tem tudi število strokovnih prispevkov.

Prvi dan letošnjega simpozija se je pričel s pregledom dosedanjega dela preteklih simpozijev. Udeležencem so bile predstavljene teme in nekaj fotografij preteklih dogodkov. V nadaljevanju so udeleženci prisluhnili prispevkom, ki jih lahko strnemo v vsebine Prometna varnost, Logistični centri, Digitalizacija in tehnološki razvoj v avtomobilski industriji, Paketne poštne storitve, Umetna inteligenca, Modeli poučevanja v srednjih šolah, Telekomunikacija, Javni mestni potniški promet, Trajnostna mobilnost, Transportne mreže, Posledice prometnih obremenitev, Prometna infrastruktura, Tehnike in tehnologije v prometu ter Mladi v prometu. V zaključku so udeleženci razpravljali še o položaju srednjih šol na področju prometa in logistike v izobraževalnem sistemu.

Simpozij so zaključili z napovedjo, da se naslednje leto srečajo na Hrvaškem.

mag. Roman Krajnc

Nazaj