Page 46 - LETNO POROČILO 2022-23
P. 46

Spodbuja zdrav način prehranjevanja:
            Priprava raznolike hrane pri šolski malici spodbuja učence k izbiranju zdravih možnosti, kar oblikuje navade
            zdravega prehranjevanja. Učenci se naučijo ceniti pomembnost sadja, zelenjave in drugih zdravih živil ter
            izogibati nezdravim prigrizkom.
            Povečuje učno uspešnost:
            Raznolika  šolska  malica,  ki  zagotavlja  potrebna  hranila  in  energijo,  izboljšuje  kognitivne  sposobnosti
            učencev. Ti so bolj osredotočeni, imajo boljšo koncentracijo ter večjo sposobnost učenja in zapomnitve,
            kar vodi v boljše šolske rezultate.
            Krepi socialne vezi:
            Skupno obiskovanje šolske malice lahko spodbuja tudi druženje med učenci. Skupno uživanje obrokov
            spodbuja komunikacijo in interakcijo med vrstniki ter krepi socialne vezi.
                                                                                                   Nik Pišotek


                   13. MEDNARODNI STROKOVNI SIMPOZIJ CIVILNA DRUŽBA IN
                                                 ŠOLSKI SISTEM –

               Letošnji podnaslov 13. strokovnega posveta je bil Marija Terezija, na pomoč!

            Govorili smo namreč o strokovnih in splošnih življenjskih kompetencah oz. o pridobivanju le-teh, brez
            katerih človek v življenju težko funkcionira. Ugotovili smo, da danes otroci in mladostniki niso več dovolj
            dobro pripravljeni na življenje, da nimajo splošne razgledanosti, motoričnih spretnosti, ne znajo kritično
            razmišljati ali logično sklepati, se ne znajdejo pri matematičnih problemih itd. Svet in družba ter posledično
            šolski sistem so v digitalni eri drugačni in iskali smo rešitve za izboljšanje stanja. Tako je z zgodovinskega
            vidika pripravil prispevek dr. Jure Gašparič, ki je poudaril pomen znanja in veščin tudi v sodobnem času, le
            da so dandanes nekoliko drugačne ali spremenjene, kot  so bile v času Marije Terezije. V plenarnem
            pogovoru s Petro Privšek, direktorico službe za prodajo in marketing pri Slovenskih železnicah, in Polono
            Vajaga  Hribar,  direktorico  Sektorja  za  podporo  poslovanja  pri  Agenciji  za  civilno  letalstvo  RS,  smo
            razmišljali o tem, ali se ženske in moške kompetence razlikujejo in ugotovili, da ne, vedno pa je potrebno
            sodelovanje med ljudmi in dobri odnosi. Dotaknili smo se tudi športa in vloge kompetentnosti v njem, prav
            tako v plenarnem pogovoru, gosta pa sta bila Hrvoje Fižuleto in Igor Topole. Poudarila sta, da sta za uspeh
            potrebna talent in predvsem trdo delo. Simpozij smo zaključili s predavanjem in pogovorom z dr. Jerco
            Legan Cvikl, antropologinjo, ki je podala družbeni vidik kompetenc in kompetentnosti. Simpozija se je
            udeležilo več kot osemdeset udeležencev, od tega devetinštirideset s strokovnimi prispevki.

                                                           46
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51