Strokovna ekskurzija v tovarno VW

Vsako leto organiziramo strokovno ekskurzijo v avtomobilsko tovarno. Odločili smo se za tovarno VW v Bratislavi.

Tovarna je na obrobju glavnega mesta Slovaške, Devinska Nova Ves, na sotočju rek Donave in Morave. Prvotno so tukaj izdelovali avtomobile znamke Škoda. Tovarna zavzema površino 1.780.058 m2. Zaposlenih je okoli 12.300 delavcev (leta 1998 7500 delavcev). Po prevzemu nemškega koncerna VW, leta 1991, je stekla proizvodnja nemških vozil. Prvi model je bil avtomobil znamke Volkswagen Passat B3. Izdelovali so tudi avtomobile znamke Golf tretje in četrte generacije, občasno tudi avtomobile znamke Volkswagen Polo IV.

Od leta 2002 so izdelovali avtomobile znamke Volkswagen TouaregAudi Q7 und Porsche Cayenne. Za avtomobilsko znamko Porsche Cayenne so izdelovali samo karoserijske dele. Od leta 2003 so še začeli izdelovati avtomobile znamke Seat Ibizo. Leta 2008 je še stekla proizvodnja avtomobilske znamke Škoda Octavia II v vseh karoserijskih oblikah. Proizvodnja je tekla do leta 2010. Od leta 2011 je stekla nova proizvodnja vozil, imenovana New Small Family.  Gre za proizvodnjo treh mini vozil: VW Up, Škoda Citigo in Seat Mii. Izdelavo teh avtomobilov smo si tudi mi ogledali. Proizvodnja nove generacije avtomobilov znamke Audi Q7 se je začela leta 2015.

V tovarni smo si ogledali predvsem izrezovanje in stiskanje  pločevine za karoserijo, varjenje in lepljenje posameznih karoserijskih delov. Vsa težja dela opravljajo roboti. Delavci opravljajo lažja dela. Veliko jih je predvsem pri vizualni kontroli. Ogled je trajal dobri dve uri.

Popoldne smo si ogledali mestne znamenitosti Bratislave. Naj jih omenim samo nekaj: staro mestno jedro, grad Devin in Bratislavski grad. Prenočili smo v centru mesta.

Drugi dan je bil namenjen ogledu Dunaja. Najprej smo se sprehodili po Schönbrunnu, ki je eden najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov. Palačo in vrtove so Habsburžani od 18. stoletja do leta 1918 uporabljali kot poletno rezidenco. Nato smo se z avtobusom vozili po mestnem obroču (nem. Ring) in občudovali mestno arhitekturo. Ogledali smo si še Prirodoslovni muzej (nem. Naturhistorisches Museum Wien). V njem je planetarij, zbirka mineralov, fosilov, živali. Popoldne smo si še ogledali kapucinske grobnice. Tukaj je pokopanih 145 Habsburžanov, vključno z 12 cesarji in 18 cesaricami.

V poznih popoldanskih urah smo še obiskali božični sejem pred mestno hišo na Dunaju. Polni navdušenja smo se zvečer vračali proti domu.

Vodja ekskurzije: mag. Božidar Žibret

Nazaj